Om Sydostleden

Foto: Mickael Tannus

Sydostleden erbjuder dig en omväxlande naturupplevelse från cykelsadeln. Välj att börja turen i de småländska skogarna i norr, längs med kusten i söder, eller hoppa upp på cykeln vid valfri plats utmed leden.

Sydostleden tar dig nära naturen. 

Det milda klimatet och terrängen gör Sydsverige till en ultimat plats för cykling och naturupplevelser. Sydostleden är 270 kilometer lång och tar dig genom ett ständigt föränderligt landskap, från Växjö i Småland följt av ett kluckande skärgårdsliv i Blekinge vidare mot den mysiga lilla kuststaden Simrishamn i Skåne. 

Du väljer själv om du vill cykla hela leden på en gång, ta en sträcka i taget eller göra avstickare på lokala cykelslingor. 

Sydostleden passerar genom skyddade biosfärområden, en national-park, små fiskebyar och mysiga städer rika på kulturliv. Det finns flera hotell och Bed & Breakfast längs leden och gott om möjligheter att släcka både törst och hunger på en restaurang eller ett kafé. 

Ta en simtur i en sjö inramad av ståtlig grönska, duka upp en picknick i skuggan av ett träd på en solig strand eller njut av vinden som fläktar när du trampar dig framåt. 

Organisation

Sydostleden går genom tre regioner (Småland, Blekinge, Skåne) och nio kommuner (Växjö, Tingsryd, Olofström, Karlshamn, Sölvesborg, Bromölla, Kristianstad, Tomelilla, Simrishamn). För att samordna hela leden och erbjuda en sammanhållen marknadsföring finns en och samma huvudman för alla 27 mil – Region Skåne. Region Skåne ansvarar för att driva Sydostledens utveckling tillsammans med övriga regioner och kommuner när det gäller infrastrukturen samt destinationsutveckling och marknadsföring av leden nationellt och internationellt.

Det är respektive väghållare som är ansvarig för drift & underhåll på leden. På det statliga vägnätet är Trafikverket ansvarig, på kommunala vägar sköter respektive kommun sina sträckor och i vissa fall är det enskilda väghållare.

Kontakta oss

Har du frågor om Sydostleden? Kika gärna in på vår FAQ för att se om svaret på din fråga kan finnas där. Har du en synpunkt om leden eller vill du felanmäla något? Vi vill gärna veta! Maila till lene.hansson@skane.se så återkommer vi så snart vi kan.