Väder och vind i Skåne

Skåne kan ofta stoltsera med att uppnå de högsta temperaturerna i Sverige och det milda klimatet gör det idealiskt för att vandra här året runt. Säsongernas skiftande färger i landskapet gör även att samma sträcka kan upplevas olika under året.

Dagstemperaturen kan skilja sig ganska mycket på olika platser i Sverige och till och med årstidernas längd skiljer sig på grund av det avlånga landskapet. Faktum är att Skåne år efter år hamnar högt upp på listan för antalet soltimmar och högst uppnådda temperaturer i landet när SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) sammanfattar året. Skånes öppna landskap och faktumet att här finns kust i tre väderstreck sätter även Skåne på kartan över högt uppmätta vindhastigheter.

Naturens skiftningar och säsonger i Skåne gör att samma vandringssträcka kan upplevas olika från gång till gång och varje årstid har sin charm. Oavsett om du upplever Skåne i april när naturen spricker ut i vår till ljudet av fågelsång, om du njuter av en dagsvandring genom det blomstrande landskapet en varm sommardag vid en svalkande sjö i tidig augusti, blickar ut över de färgsprakande trädtopparna efter att ha vandrat upp till toppen och utsiktspunkten vid Söderåsens Nationalpark i oktober eller om du myser med dina käraste vid en brasa längs leden med snöflingor som faller mot din hud i februari – så kan du vara säker på att upplevelsen kommer att vara precis lika hänförande.

Oavsett årstid så är lager på lager principen att rekommendera i klädväg för att enkelt kunna reglera kroppstemperaturen beroende på kyla, vind, väta eller värme. Som överallt annars i Norden är grundregeln att hålla sig uppdaterad om de senaste väderprognoserna och packa ner klädombyte i ryggsäcken för att vara väl förberedd på eventuella väderomslag på turen.